Cum văd apărarea în dosarele penale

Persoane care au văzut rezultate absolut neașteptate în dosare penale unde am asigurat apărarea, cum ar fi achitări/clasări în dosare sonore mă întreabă care este secretul.

Am obținut achitări și în dosare gata soluționate (prin contestație în anulare admisă după ce se emisese mandatul de executare) sau în dosare în care se recunoscuse, inițial, acuzația (cazul unei persoane care fusese arestată pentru omor și care se dovedise că acționase prin depășirea neimputabilă a legitimei apărări).

Răspunsul nu e complicat : implică multă muncă, cunoașterea perfectă a situației, solicitarea ajutorului diferiților experți.

Atunci când o persoană devine suspect într-un dosar penal, fie că vorbim de Parchet local, DIICOT, DNA, trebuie să înțeleagă seriozitatea situației și să înceapă să își pregătească apărarea.

Cu cât mai repede se va clădi această apărare, putem spera la rezultate cu atât mai bune.

Apărarea profesionistă, pentru mine, începe nu de la simpla studiere a dosarului de urmărire penală ci de la obținerea unei copii în întregime a acestui dosar. Studierea intensă a dosarului formează premisa apărării.

După ce am stabilit strategia (împreună cu clientul) urmează efectuarea apărării propriu-zise : identificarea de probe, propunerea celor utile și pertinente, participarea la actele de urmărire penală și la ședințele de judecată, etc.

De multe ori, am apelat la diferite persoane din afara cabinetului. Consider că am cunoștințe generale vaste (orice avocat trebuie să știe câte ceva din toate !) dar nu am cum să mă substitui unui expert contabil, auto, legist, investigator.

Am dezvoltat o adevărată rețea de colaboratori care îmi asigură acel plus în munca pe care o desfășor.

Chiar dacă pare mult și munca e grea, dă rezultate și ai satisfacția muncii împlinite !